| www.holst.no | ingar holst personal homepage | blog | 5. juni 2020 |


5. juni 2020Xiamen eleverte gangsti del II

Den eleverte gangstien i Xiamen er en ekstraordinær konstruksjon, på flere plan. Den kan ved første øyekast synes å være fullstendig ukinesisk, ved at røkning er forbudt på hele gangstien, noe som håndheves ved infrarøde kameraer på hele strekningen, og den introduserer kineserne for en norsklignende type friluftsliv. Hele gangstien er 23 kilometer lang og gullende ren. Det er ingen spisesteder i direkte tilknytning til gangstien, og ingen butikker. Dette er et rent friluftslivstiltak. Men ved nærmere eftersyn er dette et tiltak som viser hvor Kina er på vei. Det billedet vi har hatt av Kina som et småskittent land der folk sitter stille efter femti og dør av tobakksskader og fettlever ved sekstiårsalderen, det billedet er nå modent for revisjon. Den yngre og bedre utdannede delen av den kinesiske befolkningen omfavner nå i større og større skarer en sunn og aktiv livsstil, der tobakk og alkohol er fremmedelementer og der friluftsliv er hva fritiden dreier seg om. I de største byene av Kina gror det opp spesialbutikker med telt og fiskestenger og bilforhandlerne har tatt inn bobiler fra Tyskland. Kinas utfordring med hensyn til friluftsliv er at det egentlig ikke finnes tilgjengelige naturområder i nærheten av der folk bor. Uberørt, men tilgjengelig natur er for de fleste kinesere noe som ligger en dagsreise eller to unna der de bor og arbeider, og det kan i så fall dreie seg om ekstremt ulendt terreng med slanger og andre ville dyr og ingen mobildekning. Hva gjør man så? Man konstruerer et friluftsliv midt i byen!


Xiamen 2020 - elevert gangsti II from Ingar Holst on Vimeo.

Den eleverte gangstien i Xiamen krysser øyen øst-vest, og er rundhåndet utstyrt med alle tenkelige faciliteter.


Gangstien er utstyrt med utkikksplattformer med ujevne mellomrom. Plattformene har gulv av glass og de egner seg kanskje ikke for de lettskremte. Jeg grep meg i å gå langs bjelkene:
Fotografier © 2020 Ingar Holst

Man blir slått av i hvilken grad gangstien er designet med et øye for detaljer. Det er nedlagt et stort arbeide i lyssetting og beplantning, og i hvordan stien slanger seg gjennom den eksisterende naturen:
Fotografier © 2020 Ingar Holst

Gangstien er rikelig utstyrt med toaletter, hvilebenker, informasjonsplakater og nødtelefoner:
Fotografier © 2020 Ingar Holst

Gangstien er et røkfritt område, men hva gjør den unge familien om man en helg vil lure med seg den innrøkte svigerfaren på en gåtur? Løsningen er avlukkede røkerom, der nikotinslavene kan ta en damp uten at det forpester omgivelsene. Røkerommene er ikke like mange som toalettene, men de er solid utstyrt, med aircon, askebeger, og et vell av elektronikk som jeg ikke helt forstår hva er:
Fotografier © 2020 Ingar Holst

Sist, men ikke minst, som enhver kinesisk severdighet med respekt for seg selv har den eleverte gangstien i Xiamen en egen kanal på Wechat. I kanalen kan man få opp et navigerbart kart over gangstien der alle typer faciliteter og alle innganger og utganger er markert:


Xiamen, 5. juni 2020

Ingar