| www.holst.no | ingar holst personal homepage | blog | 30. mai 2020 |


30. mai 2020XiamenXiamen er en fantastisk by, min favorittby i hele Kina, om enn ikke i hele verden. Et behagelig klima året rundt, fantastisk vennlige innbyggere (hvilket man ikke kan si om shanghaineserne, som altfor ofte er kranglevorne), og alt er bare så rent og pent og grønt her. Palmer langs avenyene og en frisk bris fra Sydkinahavet. Flere anstendige strender. I Shapowei i nærheten av Xiamen Universitet har man bevart enkelte eldre kvartaler med portugisisk-inspirert arkitektur. I Xiamen stopper bilene for fotgjengere som forsøker å krysse gaten, og til og med parkeringsvaktene er vennlige. På norsk kaller vi Xiamen bare for Sørlandet, fordi vi stort sett er her om somrene. Xiamen ligger på kysten i Fujian-provinsen, fire timers togreise nord for Hong Kong, rett overfor Taiwan.Fra Xiamen går det en ferge over til øyen Jinmen, bare fem kilometer unna, som fremdeles kontrolleres av provinsmyndighetene i Taiwan. I Jinmen har tiden stått stille siden 1949, nesten, men Jinmen er likevel forskjellig fra Taiwan på flere måter. Jinmenittene regnes seg som kinesere og ikke som taiwanesere, og de er langt mindre hemmet i sin mentale tilnærming til Fastlandskina enn enkelte av Taiwan-kineserne. Idag får Jinmen drikkevannet og internettforbindelsen fra Xiamen og man snakker om å bygge en motorveibro over. Da vil jinmenittene kunne kjøre til Xiamen i løpet av ti minutter for å shoppe eller oppsøke sykehusene her, og da slipper de fergen, som tar drøye femti minutter.

Fotografier © 2019 Ingar Holst


De titusener av utlendingene som bor fast i Xiamen borger for at butikkene alltid har et rikholdig utvalg av europeiske matvarer. Ordentlig brød fra franske og tyske bakerier, og supermarkedet Olé i kjelleren på Mixc har hyllekilometere av europeiske pølser og ost. Bynavnet Xiamen skal uttales omtrent som Kjamøn eller Tjamøn, om du ikke er fra Sunnmøre. Samme tonem som haven eller maven i østnorsk.

Jeg har en Vimeo-konto der jeg laster opp videoer, og det blir flere og flere videoer fra Xiamen der:Xiamen, 30. mai 2020

Ingar